SZC logo

Miskolci Szakképzési Centrum

OM kód: OM 203060/011 | 3530 Miskolc, Soltész Nagy Kálmán utca 10.

Intézmény logo

Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Technikum

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA

Történet

Az iskola története

Történet

Az iskola 1912. évi alapításától kezdve a régió meghatározó gépipari szakképző iskolája. Egyik virágkorát az előző évszázad közepén gépipari technikumként élte. Elődeink válogathattak a legtehetségesebb jelentkezők között, és végzős tanulóink döntő többsége sikeres szakmai karriert mondhatott magáénak. Megható élmény egy-egy 50-60 éves érettségi találkozón tapasztalni, hogy milyen szeretettel emlékeznek az iskolára az akkori tanulók, még mindig megköszönve az iskolától kapott útravalót.

Az idők folyamán többször változott a szakképzés rendszere, sokféle gépészeti szakmai képzés került bevezetésre. Az iskola szerencséjére az igazgatók kellően motiváltak és innovatívok voltak, követték a gazdasági, társadalmi környezet igényeit. A fejlődésben, az újabb képzési formák bevezetésében, a megváltozott követelményekhez való alkalmazkodásban mindig úttörő szerepet játszottunk. Ennek köszönhetően folyamatosan sikerült ha nem is a legtehetségesebb, de olyan munkára, tanulásra fogható tanulókkal feltölteni az iskolát, akik megállták a helyüket a felsőoktatásban is és a munkahelyeken is. A munkáltatók szívesen alkalmazták és alkalmazzák ma is a nálunk végzett szakembereket. Igazán jó érzés megtapasztalni a gazdálkodó szervezetek végzett tanulóink iránti igényét.

Mindig tanulóközpontú, diákbarát iskolaként igyekeztünk működni, tanulóink szeretnek ide járni, szívesen emlékeznek vissza az itt töltött diákévekre.

A rendszerváltozás idején tisztán gépészeti képzési profillal nem működhettünk tovább. A profilbővítés iránya egyértelmű volt. Az 1980-as évek elejétől a gépészeti képzésben is alkalmaztuk már a számítástechnika nyújtotta lehetőségeket, erre építve erőlködés nélkül vezethettük be 1993-ban az informatika szakmacsoport képzéseit. Pár évvel később képzési palettánk a műszaki és gazdasági kompetenciákat ötvöző műszaki üzletszervező képzéssel bővült.

Az utóbbi évtizedben a Miskolcra települt gazdálkodó szervezetek igényei, és a Miskolci Szakképzési Centrum profiltisztítási törekvései iskolánkban a gépészeti szakmákat helyezték előtérbe, a 2020 szeptemberében induló tanévben informatika ágazaton már nem indítottunk képzést. Az alkalmazott informatika oktatása azonban továbbra is nagy hangsúlyt kap, a számítógéppel segített tervezés és gyártás (CAD-CAM, CNC) szerves része a gépészeti tanulmányoknak.

A tradicionális technikusképzés mellett nagyobb szerepet kap a 2021/2020-es tanévtől a szakképző iskolai képzés is. A Diósgyőr-Vasgyári iskola megszűnését követően a gépi és CNC forgácsoló szakmák oktatását azok jelentős munkaerőpiaci igénye miatt nekünk kell felvállalni. A gimnáziumban és más ágazaton érettségizők számára kizárólag szakmai vizsgára felkészítő (közismereti tartalom nélküli) 2 tanéves osztályok számát a jövőben is igyekszünk megtartani. A gazdálkodó szervezetek részéről az igény biztosított, remélhetőleg a demográfiai helyzet kedvezőtlen alakulása sem akadályozza terveink megvalósítását.

Pályázatokon való sikeres részvétel és a gazdálkodó szervezetekkel való szoros együttműködés eredményeként az iskola tárgyi feltételrendszere nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét. A duális képzésben élen járunk a technikusképzés területén is, de külső képzőhelyek esetleges hiánya esetén is meg tudjuk valósítani a korszerű technológiák oktatását. Felkészültünk az Ipar 4.0 gyártási eljárásait alkalmazó gazdálkodó szervezetek megfelelő munkaerővel való ellátására.


Partnereink

SZC logo

Miskolci Szakképzési Centrum


Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Technikum

3530 Miskolc, Soltész Nagy Kálmán utca 10.

Telefon: +36 70 5036159

E-mail: titkarsag@agysz-miskolc.hu

OM azonosító: OM 203060/011

Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001290/2015


2024Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Technikum